“Ne” plaukų ir galvos odos problemoms | Divalis

“Ne” plaukų ir galvos odos problemoms

Plaukų struktūros pakeisti negalima, ji yra paveldima, tačiau plaukų kokybė priklauso nuo mūsų požiūrio į juos. Kodėl plaukai pradeda slinkti,  jų galiukai išsausėja, o galvos oda pleiskanoja? Kaip išvengti šių problemų, o su jomis susidūrus – kovoti? Atsako grožio ir soliariumo studijos “Divalis” moterų kirpėja Ina Paliukienė ir vyrų kirpėja Jurga Juozapaitienė.

 

Marina VISOCKIENĖ

 

Slenkantys plaukai

 

Viena iš plaukų slinkimo priežasčių – padidėjęs riebalų liaukų sekreto išsiskyrimas. Jis užkemša poras, plaukai negauna deguonies, reikalingų medžiagų, todėl, kaip ir kiekvienas gyvas organizmas, žūva. Norint išvengti plaukų slinkimo dėl šios priežasties, reikėtų teisingai pasirinkti plaukų priežiūros priemones – šampūną, balzamą, toniką ir galvą trinkti jei ne kasdien, tai bent kas antrą dieną.

Plaukai ima slinkti ir dėl daugelio kitų priežasčių: persirgus infekcinėmis ligomis, po sudėtingų operacijų, moterims – po gimdymo, vartojant kai kurias kontraceptines tabletes. Plaukų slinkimui įtakos turi ir sezoniškumas (pavasarį, rudenį plaukai slenka labiau). Plaukų slinkimą skatina tiesioginiai saulės spinduliai, karštas oras, sūrus jūros vanduo, įvairios cheminės medžiagos.

„Bene dažniausiai plaukai slenka dėl patiriamo streso, šiuo atveju puiki pagalba – galvos masažas. Jis gerina galvos odos kraujotaką ir teigiamai veikia nervų sistemą. Reguliarus masažas – labai naudingas, todėl jį patartina išmokti ir įprasti daryti patiems, ne vien mėgautis, apsilankius pas specialistą“, – teigė Ina Paliukienė.

Profesionali gydomoji kosmetika – neatsiejamas plaukų slinkimo problemos sprendimo būdas. “Būdamos kirpėjomis, o ne farmacininkėmis ar žolininkėmis, negalime rekomenduoti vitaminų ar žolių vonelių, tačiau jie būtų gera papildoma pagalba kovoje su problema. Mes, siekdamos sustiprinti plaukus, pirmiausia rekomenduojame specialių ampulių nuo plaukų slinkimo kursą, šampūną nuo plaukų slinkimo ir konkretaus žmogaus plaukams (normaliems, sausiems ar riebiems) skirtą balzamą ar kaukę, ketvirtasis produktas – tinkama plaukų formavimo priemonė”, – vardino pašnekovės.

Esant aktyviai hormonų androgenų veiklai, plaukų slinkimas yra užprogramuotas genetiškai, tai vadinama androgeniniu nuplikimu. Ši patologija sudaro apie 95 procentus visų vyrų nuplikimų. “Tokių nuplikimų vyrui,

jei jie buvo būdingi jo seneliui, tėvui, išvengti nepavyks. Šiuolaikinių profesionalių priemonių pagalba juos galima tik atitolinti“ – sakė kirpėjos.

 

Išsausėję plaukai

 

Plaukų būklė priklauso nuo galvos odos priežiūros, nes odoje yra plaukų šaknys, tai yra gyvoji jų dalis. Matomas plaukas tėra negyvas epidermio darinys. Tik sveikoje odoje gali augti sveiki blizgantys plaukai.

Veikiami neigiamo išorinės aplinkos poveikio, o taip pat naudojant netinkamas priežiūros priemones, plaukai netenka drėgmės, jų galiukai išsausėja, plaukai tampa kieti, šiurkštūs, lūžinėja ir neblizga. Tai ypač pastebima, jei vyrų ar moterų plaukai yra ilgi, trumpi kirpimai šios problemos taip neišryškina.

Nuo kaitrios saulės ir spiginančio šalčio plaukus padės apsaugoti lengvos vasarinės kepuraitės, skrybėlės ar šiltos kepurės. “Važiuodami atostogauti į šiltuosius kraštus, prie jūros, pasirūpiname nuo saulės veidą ir visą kūną saugančiomis priemonėmis, tokių priemonių reikėtų ir plaukams. Tai apsauginiai šampūnai, balzamai, kaukės“,– patarė kirpėjos.

 

Pleiskanos

 

Rudens pabaigoje, žiemą, po žiemos daug žmonių, ypač vyrų susiduria su pleiskanotos galvos odos problema. Ją iššaukia temperatūrų kaita (iš šiltų patalpų einame į šaltą lauką), chloruotas baseinų vanduo, netinkamos galvos priežiūros priemonės. Dažniausiai pleiskanų, jei su jomis pradedama kovoti tik pastebėjus šių atsiradimą, pavyksta atsikratyti per trumpą laiką – vos po kelių galvos plovimų, pradėjus naudoti šampūną nuo pleiskanų. Jei su pleiskanomis specialiomis priemonėmis pradedama kovoti tik tuomet, kai jų būna jau gana gausu, odos valymo procesas užtrunka žymiai ilgesnį laiką. “Šampūno nuo pleiskanų nebereikėtų naudoti šioms išnykus, tuomet reikėtų parinkti kitą, atsižvelgiant į galvos odą – sausą, linkusią riebaluotis ir panašiai”, – sakė Jurga Juozapaitienė.

Kirpėjos perspėjo, kad dėl pleiskanų gali kilti problemų, kurias išspręsti vien kosmetinėmis priemonėmis nebeįmanoma, tam reikia gydytojo-dermatologo konsultacijos ir patarimų.

Grožio ir soliariumo studijos “Divalis” kirpėjos

Ina Paliukienė ir Jurga Juozapaitienė prieštarauja klaidingai plačiai paplitusiai nuomonei, – atvirkščiai, dažniau trenkami plaukai geriau augs, ypač, jei galvos plovimą derinsite su galvos masažu”.